Wyposażenie do gastronomii i jego podwójna rola

Nowoczesne wyposażenie gastronomii powstaje w oparciu o najnowsze badania rynku, analizy sprzedaży, rozwój nowych technologii oraz ściśle według wskazówek najlepszych przedstawicieli branży. Z tego też powodu współczesne meble gastronomiczne oraz piece konwekcyjno - parowe zaprojektowane są ściśle według wyznaczników ergonomii oraz z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.

 

Sprzęty dostępne obecnie w ofercie najpopularniejszych producentów rozprowadzających wyposażenie do gastronomii, takie jak chociażby piece, mają szereg dodatkowych funkcji usprawniających personelowi przygotowywanie posiłków i poddawanie żywności szybszej obróbce termicznej, ale i posiadają dokładnie przemyślane kształty, które umożliwiają ich swobodne łączenie ze sobą oraz dokładne czyszczenie. Nowoczesne urządzenia są także ekonomiczne w codziennym użytkowaniu, ponieważ potrafią zużywać mniej energii elektrycznej oraz pochłaniać ciepło, które skraca czas uruchomienia maszyny oraz podgrzewania potraw. Każdy więc element stanowiący wyposażenie dla gastronomii, może posiadać nie tylko charakter funkcjonalny, ale i dekoracyjny.

Myśląc o elementach składowych lokali z branży restauratorskiej, możemy mieć na myśli nie tylko same wielkogabarytowe maszyny, takie jak chłodziarki, kostkarki do lodu, piece i urządzenia do obróbki cieplnej, szkło gastronomiczne czy urządzenia do obróbki mechanicznej, ale i wszystko to, co decyduje o konkretnym charakterze miejsca ? stoły, krzesła, ławy, bar, szafy chłodnicze, a także drzwi, ościeżnice, okna, schody czy ściany. Wszystko to wpływa na ostateczny kształt danego lokalu i gwarantuje jego pozytywny odbiór właśnie wtedy, kiedy wszystko stanowi spójną całość.

Wyposażenie gastronomii może więc pełnić jednocześnie dwie funkcje. Dobrym przykładem są tu chociażby urządzenia chłodnicze przeznaczone do ekspozycji towaru. Tego typu maszyny znajdują się zazwyczaj w części przeznaczonej na użytek konsumentów, z tego też powodu lodówki czy lady ekspozycyjne, muszą być nie tylko łatwe w obsłudze i czyszczeniu, ale i ? mówiąc wprost ? ładne. Trudno sobie bowiem wyobrazić jakąkolwiek cukiernię czy kawiarnię bez miejsca, w którym eksponowane by były produkty na sprzedaż, takie jak lody, desery, ciasta czy kawy mrożone. Nie mogą to być jednak urządzenia nieestetyczne czy mało przejrzyste, ponieważ nie eksponowałyby wtedy właściwie docelowego towaru i przestałyby pełnić swoją rolę. Wyposażenie dla gastronomii, takie jak szafy chłodnicze w cukierni, mają prezentować smakołyki w taki sposób, aby nawet zza szyby mogły wpływać na zmysły klientów i zachęcać ich do degustacji towaru. Wiemy doskonale, że czasami sama atrakcyjna dekoracja, może zdziałać więcej, niż sam zapach czy smak, dlatego też właściciele lokali dbają o należytą jakość ekspozycji.

Wszystkie dania czy wypieki mogą być wystawiane na widok publiczny na co najmniej dwa sposoby. Pierwszym jest wyposażenie gastronomii w stoły chłodnicze, które są przystosowane do ustawienia ich w jednej linii na przykład z meblami ze stali nierdzewnej. Mogą posiadać sterowniki z cyfrowymi wyświetlaczami oraz automatyczne ustawianie zakresu temperatury, a także samoczynnie zamykające się drzwi. Często jednak utrudniają one dokładną prezentację produktów, stąd zastępowane są przez barki sałatkowe, które ? ze względu jednak na swoją otwartą przegrodę umożliwiającą klientowi dostęp do poszczególnych potraw, zwiększają ilość pobieranej energii, przez co stają się droższe w eksploatacji. Drugim sposobem są z kolei szafy chłodnicze oraz witrynowe lady, które łatwo postawić przy ścianie i zaprezentować większą ilość ciast, sałatek czy dań.

Każdy element stanowiący wyposażenie do gastronomii tworzony jest więc w taki sposób, aby nadawać urządzeniom czy meblom podwójną funkcję. Z jednej strony jest to rola użytkowa, pozwalająca przygotowywać lub przechowywać żywność lub gotowe posiłki, z drugiej jest to funkcja estetyczna, wpływająca na odbiór konkretnego towaru przez klienta, ale i nadająca lokalowi konkretny, z góry ustalony, charakter.