Profesjonalna kuchnia

Współcześnie trudno sobie wyobrazić, aby jakakolwiek profesjonalna kuchnia była w stanie prawidłowo funkcjonować bez pieców konwekcyjno-parowych. Odpowiednio skomponowane wyposażenie do gastronomii jest kluczem do sukcesu całego przedsięwzięcia.

Same tego typu urządzenia posiadają niezwykle szeroki wachlarz możliwości – można za ich pośrednictwem gotować, piec, blanszować lub tworzyć kombinowaną obróbkę termiczno-parową oraz piec nie tylko w obniżonej temperaturze oraz z mniejszą zawartością tłuszczu. Wszystko to sprawia, że wydajność profesjonalnej kuchni wzrasta o kilkadziesiąt procent, a jakość serwowanych dań zapewnia konsumentom bezpieczeństwo i zdrowie. Aby jednak wszystko działało jak należy, wyposażenie do gastronomii musi być wykonane z najlepszej klasy tworzyw, które byłyby odporne na trudne warunki panujące w kuchni – wysoka temperatura, para wodna oraz regularna dezynfekcja. W przypadku pieców konwekcyjno-parowych zasada działania jest prosta – wentylatory przetłaczają gorące powietrze przez specjalną komorę, które następnie przenoszone jest do filtrów, które oczyszczają je z drobinek tłuszczu, dzięki czemu może z powrotem wrócić do wentylatora. Dodatkowe wsparcie powietrza przez parę wodną sprawia, że obróbka termiczna jest znacznie szybsza niż w tradycyjnych formach pieczenia, a potrawy nie ulegają nadmiernemu przesuszeniu. Ich obecność w profesjonalnych restauracjach i barach sprawia, że koszt całego przedsięwzięcia powiązanego z prowadzeniem własnej gastronomii jest znacznie niższy, a koszty związane z gotowaniem i pieczeniem obniżają się ze względu na oszczędność energii. Wyposażenie dla gastronomii nowej generacji znacznie wspiera program oszczędnościowy, dlatego ich eksploatacja jest znacznie bardziej opłacalna – piece konwekcyjno-parowe są w stanie zaoszczędzić aż o około trzydzieści procent energii. 

Dodatkowo przygotowywane w nich potrawy są zdrowsze, ze względu na to, że wykorzystują prawie 95% mniej tłuszczu, niż standardowe urządzenia do obróbki termicznej. Dania nie tracą przy tym swojej masy ani kształtu, a dzięki temu nie są pozbawione niezbędnych witamin.